Výstavbu Obecného domu ukončili o dva mesiace skôr

19.10.2011 Snina

Belá nad Cirochou 19. októbra (TASR) - Samospráva obce Belá nad Cirochou v okrese Snina využíva už niekoľko týždňov pre svoju činnosť novopostavený Obecný dom. Budovanie objektu, v ktorom dnes sídli aj pracovisko pošty, odštartovali v októbri minulého roka z prostriedkov obecnej pokladnice s predpokladaným termínom ukončenia stavebných prác - október 2011. Ich dodávateľ nakoniec zrealizoval výstavbu v predtermíne a stavba v hodnote viac ako 900.000 eur slúži potrebám miestneho obecného úradu od augusta tohto roka.
Belá nad Cirochou je jednou z najväčších obcí Prešovského samosprávneho kraja. Podľa slov jej starostu Jána Vajdu má približne 3400 obyvateľov. Ako dodal, do výstavby nového Obecného domu sa pustila samospráva pre havarijný stav objektu, v ktorom pôvodne sídlila. Obecný úrad postavený ešte v 50. rokoch minulého storočia mal napríklad poškodenú strechu a drevené stropné konštrukcie. Obecné zastupiteľstvo uprednostnilo výstavbu novej budovy pred rekonštrukciou starej aj na základe odporúčaní statika.
\"Prvý výkop sa uskutočnil 17. októbra 2010, harmonogram prác bol následne nastavený na 52 týždňov. Výsledkom je, že sme ho skrátili asi o dva mesiace,\" uviedol Vajda na margo predčasného ukončenia výstavby Obecného domu. Súčasťou novopostaveného objektu v tvare obdĺžnika je podľa Vajdu okrem viacerých kancelárií obecného úradu a priestorov pošty, spoločenská sála pre 250 ľudí, slávnostná zasadačka pre 50 osôb či kuchyňa a ďalšie miestnosti pre potreby archívu, ako i technického zázemia budovy.
Podľa Vajdových slov sa výstavba nového obecného úradu nezrealizovala v širokom okolí Cirošskej doliny už niekoľko rokov. \"Naposledy prebehla, myslím si pred vyše 15 rokmi, v obci Zemplínske Hámre,\" podotkol starosta.
Belá nad Cirochou má v súčasnosti rozpracovaných aj niekoľko ďalších stavebných projektov. V obci prebieha od marca tohto roka výstavba novej kanalizácie. Rozpočet projektu je 5.196.000 eur, stavbu, ktorá je v súčasnosti zrealizovaná približne na 80 percent, by sme chceli mať ukončenú a skolaudovanú do augusta 2012,\" objasnil Vajda. Ako dodal, v chotári obce realizujú v tejto súvislosti zároveň výstavbu čističky odpadových vôd.
Samospráva zlepšila v uplynulom období na svojej pôde aj podmienky na pohybové aktivity, a to modernizáciou školského ihriska v hodnote 22.000 eur. Výsledkom rekonštrukcie pri ktorej asistovali aj miestni školáci, je vznik dvoch samostatných športových plôch, a to multifunkčného ihriska a tenisového kurtu s umelou trávou. Podľa Vajdových slov má obec v zásuvke aj niekoľko ďalších projektov v podobe nového obecného námestia či výstavby polyfunkčného objektu, kde by sa okrem predajných priestorov mali nachádzať aj nájomné byty. \"Momentálne je však prioritou dokončenie kanalizácie a oprava ciest, keďže je obec na mnohých miestach rozkopaná,\" uzavrel beliansky starosta.
 

Vyberte región